dissabte, 10 de febrer del 2007

Què és l'aualé?

Què és l'aualé?

El joc d'aualé és, entre tots els jocs d'estratègia coneguts, probablement el més antic de la humanitat. També se’l coneix amb altres noms com adi, adji, aji, awari, awalé, awélé, awere, ayo, ayoayo, dagboprou, dagh, érhérhé kale, ichwe, igori, kale, ma, ogori, oura, oure ngon, oware, shayo, urin, walu, wari, warri, wolo, wora, woro, etc.

Des d'Àfrica, bressol de la Humanitat, aquest joc es va anar estenent a gairebé tot el món.

L'aualé és un joc basat en una metàfora agrària: per jugar, es conreen grans, es constitueixen unes reserves de grans (graners) i s'agafa o es cull. Existeixen nombroses versions d'aquest joc de la família mancala, paraula que ve del terme àrab naqala que significa "moure".

Els campionats que s’organitzen a Catalunya se centren en l'aualé o wari (2x6x4, és a dir, 2 rengleres de 6 forats cadascuna i contenint 4 llavors cada forat), que és una variant de mancala jugada a tota la zona del Golf de Guinea. És la versió més estesa pel món, i quasi l'única coneguda a Europa. Les normes de jocs són les següents:

· L’objectiu és capturar més peces que el rival. Com que n’hi ha 48, el primer en capturar-ne més de 24 ha guanyat. La partida pot acabar en empat, si tots dos jugadors en capturen 24.

· Els sis forats d’un costat pertanyen a un jugador, i els altres sis son el camp de l’altre jugador.

· Per torns, cada jugador agafa totes les peces d’un forat seu i les reparteix d’una en una en sentit antihorari en els forats següents (simula la sembra de llavors).

· Quan l’última peça que repartim, la posem en un forat de l’altre jugador en el qual n’hi ha 2 o 3 (contant la que hi acabem de deixar), capturem les peces que hi ha en aquest forat, i també en els forats anteriors si son seguits i hi ha 2 o 3 peces i són del camp rival. Si hi ha més d’onze peces en un forat, i, per tant, tornem a passar pel forat que estem movent, ens el saltem i el deixem buit.

· Si un jugador fa una jugada en la qual es deixaria sense peces al rival, no en captura cap.

· Si un jugador es queda sense peces al seu camp, l’altre jugador està obligat a fer un moviment en el qual posi llavor/s al camp del jugador que s’ha quedat sense. Si això no és possible, el jugador que té llavors al seu camp se les queda i la partida s’acaba.

· Quan una posició es repeteix cíclicament sense que els jugadors puguin o vulguin evitar-ho, cada jugador es queda les llavors que hi ha al seu camp i la partida s’acaba

A Catalunya, en fan tallers, torneigs i, anualment, el Campionat d'Aualé de Catalunya, una festa gran pels afeccionats a aquest joc tant interessant.

Podeu trobar més informació a:

http://www.sos-africa.org/auale.htm

http://www.manqala.org/

http://www.barcelona2004.org/cat/eventos/juegos/tablero/auale.htm

http://ca.wikipedia.org/wiki/Aualé

L’aualé a l’institut.

A l’institut hi ha molts alumnes que ja hi saben jugar. Uns perquè n’han aprés en festes, ludoteques, espais de joves o al mateix institut, altres perquè a casa seva ja hi jugaven de petits. Per aquest motiu des de l’aula d’acollida hem demanat a alguns alumnes que tenen pares d’origen africà que ens expliquin quina variant coneixen i com l’anomenen.

A part d’aquesta recerca d’informació, també farem diverses activitats com entrevistar a en Salvador Cases, un dels campions de Catalunya d’aquest joc que viu a Argentona. També tenim previst fabricar, amb l’ajuda del departament de Tecnologia, taulers d’aquest joc especials per al pati.

Esperem que els que encara no el coneixeu pugueu aprendre’l i gaudir-ne a l’hora de l’esbarjo tal com en gaudim nosaltres. Si us animeu podríem organitzar un campionat i fins i tot podríem anar al campionat de Catalunya.

1 comentari:

Aula d'Acollida de l'IES Argentona ha dit...

hola jo soc el rei d'aualé.
Adama Dembele